Odrůdy paprik
Kristián -       Žluté chili papričky určené pro pěstování na poli, ve fóliovnících i sklenících, středně dlouhé, tenké plody.

Polňásek -    Velmi raná zeleninová paprika vhodná pro skleníky, folníky a pole. Pro svůj vysoký obsah vitaminů je vhodná pro přímou spotřebu a to především pro děti.

Terezka -      Její světle zelené plody, které v botanické zralosti přecházejí do krásné tmavě červené barvy dosahují délky 10-11 cm a šířky 7-9 cm. Plody jsou velmi sladké, šťavnaté, síla stěny je 8-9 mm. Po celou dobu vegetace má rostlina velké množství plodů a proto vyžaduje dostatečnou výživu, zálivku a oporu. Plody velice dobře dozrávají do botanické zralosti i koncem vegetace až do prvních mrazů. Pro svou sladkou chuť se výborně hodí hlavně pro přímý konzum, ale i ke konzervování. Odrůda Terezka patří mezi osvědčené a celkem nenáročné odrůdy. Její pěstování zvládne i začínající zahrádkář. Ve fóliovníku či skleníku je ranější a výnosnější, ale dobré sklizně se dočkáte i na chráněném slunném místě venku.

Rubika -        Polopozdní hybrid středního až vyššího vzrůstu určený pro pěstování ve sklenících a foliovnících, v jižních oblastech i na poli. Plody jsou velké silnostěnné kvádry, v technické zralosti sytě zelené, v botanické tmavě červené, šťavnaté, nasládlé chuti. Sklízíme je především v botanické zralosti, v technické jen jsou-li dostatečně vyvinuté a vyzrálé (nesmí se podtrhnout). Dobře snáší krátkodobé skladování a přepravu na velké vzdálenosti.

Gelby -          Raný až poloraný hybrid středního až vyššího vzrůstu určený pro pěstování ve sklenících a folnících. Plody jsou velké silnostěnné kvádry. V technické zralosti smetanově bílé, v botanické žluté. Jsou velmi vhodné pro přímý konzum i konzervování především v technické zralosti. Do botanické zralosti dozrávají déle, přes citrónově žlutou do světle žluté až oranžové barvy. Plody jsou velmi šťavnaté, mají vysoký obsah vitamínu C.

Balkonovka -        Výjimečná odrůda na trhu, jak sám název napovídá, odrůda vyšlechtěná speciálně pro pěstování v nádobách.
Velmi raná sladká odrůda se také velice hodí pro pěstování ve sklenících, fóliovnících i venku. Rostliny malého vzrůstu (cca 50 cm) vyžadují řádnou výživu a oporu. \ Sladké, šťavnaté plody trojúhelníkového tvaru žlutobílé barvy přecházející do červena se silou stěny 9-11 mm doslova „obsypou“ celou rostlinu, proto je potřebná pravidelná sklizeň.
Délka plodů je 13-15 cm a šířka 7-9 cm. Velikost plodů a síla stěny závisí na dostatečné výživě a správné technice pěstování.

Hamík -         Lahůdková „baby“ paprika s menšími, sytě oranžovými plody lahodné, nasládlé chuti. Plody, které jsou téměř bez semen, se konzumují celé, zásadně v botanické zralosti. Při dostatečném zásobení živinami poskytují rostliny středního vzrůstu velký počet plodů. V chladnějších oblastech je nutné rychlení, aby většina plodů dozrála do botanické zralosti

Sweet Pepper Gourmet -            Oranžová sladká baňatá paprika. Velké plody.

Rafaela -       Typ kápie s tmavě červenými jehlancovitými plody. Velmi vhodná pro přepravu a kratší skladování. Rafaela je optimální pro průmyslové využití, doporučujeme především sběr v botanické zralosti (tmavě červená barva)

Semaroh –   Raný tenký „beraní roh“ (nepálivá Cayennská), středního vzrůstu, se sladkými plody. Je vhodná pro rychlírny i volnou půdu. Plody jsou v technologické zralosti světle zelené, v botanické červené. Odrůda je vhodná ke sterilaci celých plodů bez předchozího odstraňování semen. Plody je možno konzervovat samostatně nebo ve směsi s další zeleninou (zelí, cibule, mrkev), pokrájené na 3–5 cm velké kousky.

Rubínova -   Výnosná, raná, polní odrůda, určená především pro sklizeň v botanické zralosti. Plod je v technické zralosti šedozelený, v botanické zralosti intenzivně červený, široce kuželovitý, silnostěnný, sladký, příjemné, šťavnaté chuti. Je vhodná pro přímý konzum i pro konzervárenské zpracování
 
Pálivec -        Středně pálivý, delší “kozí roh”, na řezu téměř kulatý. Má vyšší vzrůst, plody jsou v technické zralosti tmavě zelené, v botanické zralosti tmavě červené. Je určen nejen pro sterilaci, ale i přímý konzum v technické i botanické zralosti.

Pálinda -       Mírně pálivá smetanově bílá jablíčková paprika určená pro přímý konzum, případně k plnění a sterilaci.

Chilli červená – hodně pálivá úzká dlouhá paprička

Red Cherry -         4 cm v průměru kulaté plody zavěšené na silné stopce. Středně pálivé plody jsou vhodné k přímému konzumu, nakládání i k plnění.

 

Líbí se Vám tyto stránky?

Ano, líbí (31 | 42%)
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one